Het volgende is overgenomen uit Real World Scanning and Halftones door Glenn Fleishman, David Blatner, en Steve Roth:
"Moiré-patronen worden veroorzaakt door de wijze waarop rechte lijnen en herhalende patronen door het menselijk oog worden waargenomen. Wanneer een reeks rechte lijnen of rasters op elkaar wordt gelegd, ontstaat altijd de mogelijkheid tot moiré-patronen. Met een enkel raster op zich ontstaan dit soort gevlamde patronen nooit. Pas als twee of meer rasters op elkaar worden gelegd, krijgt ons waarnemingssysteem te kampen met dit soort kortsluiting."
Moiré-patronen ontstaan bij het scannen of kopiëren van een origineel dat uit een halftoon bestaat. Moiré is een soort digitale afwijking die optreedt wanneer twee patronen elkaar kruisen en een nieuw patroon vormen. Aangezien het nieuwe patroon altijd grover is dan de twee originele patronen, verandert de vorm afhankelijk van de schermfrequentie en -hoek. Hoe fijner de twee originele patronen, hoe makkelijker de Moiré is te zien. Moiré is minder zichtbaar op halftoonschermen met een lagere frequentie.
Moiré kan optreden wanneer gescande halftonen op een beeldscherm worden bekeken, omdat het scherm een bepaalde frequentie heeft die wel of niet overeenkomt met de schermfrequentie en invalshoek van het origineel.
TIP: Als u een opdracht heeft geprogrammeerd en uitgevoerd en de resultaten zijn anders dan u had verwacht, controleren of de systeeminstellingen zijn teruggezet op de standaardinstellingen door te klikken op <Alles wissen> of <Herstellen in de gebruikersinterface. Vervolgens de programmering instellen die specifiek voor deze opdracht geldt. |
Figuur 1: Resultaat van twee duidelijk herkenbare patronen die op elkaar zijn gelegd
Figuur 2: Patronen met een duidelijke schermhoek en LPI-frequentie, die op elkaar zijn gelegd om een moiré-patroon te vormen.